Skip to content
Menu

PPZ kent innovatiegelden toe aan UMCG-project VirtualPatiënt

De reservering uit het innovatiefonds is op 27 juni symbolisch uitgereikt aan projectleider en internist-nefroloog Annika Berends door Hans Sjouken, directeur van Profportaal Zorg.

nieuws

Een projectgroep uit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wordt ondersteund met een bedrag uit het Innovatiefonds van de coöperatie Profportaal Zorg (PPZ) om hun innovatieve L&D-project VirtualPatiënt* (een serious game) te gaan realiseren. De PPZ-selectiecommissie is erg enthousiast over de nieuw te ontwikkelen leeroplossing, met grote waarde voor het (door)ontwikkelen van kennis bij zorgprofessionals. Bovendien komt de leeroplossing beschikbaar voor alle, bij PPZ aangesloten organisaties.

Organisaties, lid van Profportaal Zorg, hadden tot maart de mogelijkheid om een projectaanvraag in te dienen. Na een eerste selectie hebben de overgebleven projecten hun idee mogen presenteren. Voor het UMCG lichtte projectleider en internist-nefroloog, Annika Berends, het project toe aan de leden van de selectiecommissie en aan PPZ leden, aanwezig op ‘de publieke tribune’.
Wat volgde was een stemronde door lid-organisaties en dat hielp de selectiecommissie bij het nemen van een definitief besluit.

Tamagotchi®

VirtualPatient is een eenvoudige virtuele representatie van een realistische casus (of -situatie). Dit met behoud van tijdslijn en dynamiek, zoals die zich ook realtime in de praktijk kan voordoen of heeft voorgedaan. Het systeem maakt het low-dose, high-frequency leren mogelijk, geïnspireerd door de Tamagotchi®, het populaire draagbare virtuele huisdier uit de jaren 90.

Simulatieonderwijs en zelfs serious games bestaan al heel lang, maar zijn voornamelijk te gebruiken voor langere, intensieve en kostbare sessies. Wat deze applicatie uniek maakt is het dynamische en realistische beloop van de individuele casus. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om heel eenvoudig zelf content toe te voegen en te delen. De opbrengst is een bruikbaar platform en een collectief geheugen voor casuïstiek dat blijft groeien, en is zowel qua inhoud als doelgroep breed inzetbaar, direct bruikbaar en laagdrempelig.
Eenmaal gerealiseerd kan het product kosteloos worden aangeboden aan alle leden van PPZ.

De projectgroep stelt zich tot doel om de applicatie eind van dit jaar af te ronden en daarmee de leeroplossing te kunnen presenteren.

Waardering

De selectiecommissie van PPZ heeft grote waardering voor alle, door PPZ lid-organisaties ingezonden projecten. Met de organisaties die niet zijn geselecteerd voor een bijdrage uit het innovatiefonds, wordt een vervolgafspraak gemaakt. Er wordt bekeken of PPZ op een andere wijze ondersteuning kunnen kan bij de realisatie van die projecten.

* VirtualPatient is nog een werknaam.