Prompts en chatbots creëren tijdens AI hackathon
Twee volle dagen aan de slag met AI en werkplekleren. Dat was het doel van de hackathon die Noordhoff Zorg en Profportaal Zorg samen met vier zorgorganisaties organiseerden.
Twee volle dagen aan de slag met AI en werkplekleren. Dat was het doel van de hackathon die Noordhoff Zorg en Profportaal Zorg samen met vier zorgorganisaties organiseerden. Er rolden talloze bruikbare inzichten en leerervaringen uit. Want hoe schrijf je een goede prompt? En hoe kan een slimme chatbot zorgprofessionals helpen om sneller en efficiënter te werken?
De complexiteit en de werkdruk in de zorg nemen steeds verder toe. Medewerkers willen daarom snel informatie terug kunnen vinden, bijvoorbeeld over het bedienen van een infuuspomp of het verzorgen van een wond. Tijdens de hackathon werd onderzocht of AI een rol kan spelen bij de ontsluiting van content en of een tijdbesparing kan worden gerealiseerd bij de creatie ervan.
Slimme prompt creëren
Maar om dat te realiseren, moet er eerst een goede prompt voor contentcreatie op tafel komen. Daarom ging de eerste groep aan de slag met het creëren van zo’n prompt en dat deden ze in de vorm van een ‘Ask Me’, waarbij compact processen, taken en stappen worden beschreven. Ze experimenteerden met verschillende auteurstools, waarin ze allerlei protocollen, inwerkprogramma’s en andere informatie stopten. Ze maakten vier prompts. Uit die vier prompts rolde een enkele masterprompt voor het sneller genereren van content voor werkplekleren in de gewenste structuur.
Deelnemer Priscilla van Wieringen van het Maasstad Ziekenhuis vertelt dat er nog best veel kwam kijken bij het creëren van de ultieme prompt. “Het belangrijkst is dat je prompt helder, gestructureerd en zo uitgebreid mogelijk is. Want voor AI geldt: hoe concreter de input, hoe beter de output. Het is ook leuk en handig om te spelen met instructies die je aan je prompt kunt toevoegen. Wil je dat de output in een tabelvorm wordt gegoten, bijvoorbeeld? Of moet de tekst in B2-taalniveau komen te staan? Dat zijn allemaal dingen die je kunt definiëren, net als je doel en doelgroep, zodat je gerichter kunt prompten en tot betere antwoorden kunt komen. En als je niet tevreden bent met het resultaat, stop je je prompt gewoon terug in de AI-tool en vraag je om verbetering. Kijk maar eens wat er gebeurt!”
Priscilla vertelt dat de hackathon echt iets heeft aangewakkerd. “Ik gebruik AI nu regelmatig in mijn dagelijks werk, een beetje als een stagiaire die me ondersteunt. Wel houd ik altijd in mijn achterhoofd dat het kunstmatige intelligentie is. Je moet het dus altijd controleren en er niet blind op varen.”
Slimme chatbot creëren
De tweede groep ging aan de slag met het creëren van een slimme chatbot. Jaco van der Worp van het Groene Hart Ziekenhuis was één van de deelnemers. “We waren met vier ziekenhuizen en elk ziekenhuis werkte aan een eigen chatbot. Dat deden we met Dante, een programma vergelijkbaar met ChatGPT, dat we vulden met alle bronnen, protocollen en handleidingen van de verschillende ziekenhuizen. Hoe dat werkt? Stel dat je wil weten welke maat katheter gebruikt wordt bij een blaaskatheterisatie. Dan stel je die vraag en gaat de chatbot in al die specifieke data speuren naar het antwoord. Het maakt dan dus geen gebruik van openbare data, waardoor de antwoorden veel relevanter zijn.”
De chatbotbouwers hadden ook wat extra zekerheden ingebouwd. “Wanneer een zorgmedewerker iets vraagt over potentieel levensbedreigende situaties, dan zegt de chatbot direct: ‘Schakel een arts of hulp in.’ En als zorgmedewerkers aangeven dat ze niet durven te prikken, reageert de chatbot heel empathisch en bemoedigend met tips over hoe je met die onzekerheid om kunt gaan.”
De chatbot is handig voor verschillende doeleinden, vertelt Jaco. Zo kun je hem inzetten voor onboarding, als een soort buddy-systeem voor nieuwe medewerkers met antwoorden op praktische en algemene vragen. “We hebben het aan een aantal verpleegkundigen laten zien en iedereen was verrast door de snelheid en de kansen die het biedt. Ik hoop dan ook dat steeds meer zorginstellingen een chatbot gaan ontwikkelen waar ze al hun eigen protocollen en data achter hangen en vervolgens integreren met intranet of een LMS. Met zo’n enorme vraagbaak kun je veel kanten op.”
Slimme tips!
Geïnspireerd geraakt? En wil je er ook mee aan de slag? Tijdens de hackathon zijn verschillende tips verzameld:
- Neem de tijd en ga samen met collega’s aan de slag. Het is prettig om samen te sparren en tips uit te wisselen om je prompt beter te maken.
- Doe een goede AI-training, er is ontzettend veel kennis en expertise rondom AI. De consultants van Noordhoff Zorg helpen je sowieso graag verder!
- Stem goed af binnen je organisatie welke tools je wel en niet mag gebruiken.
- De chatbots en prompts zijn beschikbaar voor PPZ-leden, dus je hoeft niet bij nul te beginnen!
- Geen lid van Profportaal Zorg? Neem via onze regiomanagers contact op om de mogelijkheden te bespreken.